Dikey Perde

Dikey Perde

Perde sektöründe ürün çeşitliliğinin ne kadar arttığı dikkatinizi çekiyor mu? Bütün zamanların modası olan tül ve kumaş perdelerin dışında piyasaya birçok orijinal, çok amaçlı ve fonksiyonel yeni nesil perde çeşitleri sürülüyor. Şimdi size son yılların dikkat çeken ve sıklıkla talep edilen alternatifleri arasında yer alan dikey perde modelleri hakkında biraz bilgi vereceğiz.

Dikey Perde Nedir?

Farklı renk ve desenlerdeki PVC veya kumaş şeritlerin boylamasına bir şekilde yan yana dizildiği bir mekanizmalı perde çeşididir. İsminden de anlaşılacağı üzere dikey konumda toplandığı için geniş ve yüksek camlar için ideal bir perde alternatifidir. Genellikle ofis ortamında ve fabrika, hastane, askeri kurum, laboratuar, otel ve okul gibi yerlerde kullanılır. Evler için kumaş dikey perde tarzındaki modelleri tercih edilir.

Dikey perdeler mekanların güneş ışığından maksimum derecede yararlanmasını sağlar, ayrıca perdenin mekanizması sayesinde mekana girecek güneş ışığının yönü ve açısı istenildiği gibi ayarlanabilir.

Bu tür perdelerin bantları alüminyum bir rayın üstünde yer alan vagonlar tarafından taşınır. Şeritlerin bağlı olduğu vagonlar ip mekanizmasının yardımıyla sağda veya solda toplanabilir ya da ortadan yanlara doğru hareket ettirilebilir. Zincir kumandası da bantların kendi eksenleri etrafında dönmesini sağlar, böylece ışık, arzu edildiği şekilde ayarlanabilir. Bazı modellerde şeritlerin düzgün durmasını sağlamak için eteklere plastik veya galvaniz ağırlık takılır.

PVC dikey perde modellerinin genişliği genelde 89 mm.’dir. Kumaş dikey perde modelleri ise 89 veya 127 mm. eninde olabilir. Kumaş dikey perdeler hemen her türlü kumaştan kesilebildikleri için ürün yelpazesi oldukça geniştir. Piyasada dikey tül perde çeşitleri de bulunmaktadır.

Dikey perdelerin avantajlarından biri de eğimli alanlara da uygulanabilmeleridir.

Dikey Perde Temizliği

PVC bantlardan yapılmış dikey perde temizliği için perdeyi bulunduğu yerden çıkarmadan silme yoluna gidilebilir. Bunun için şeritleri önce deterjanlı, sonra duru suyla dikkatle silmek yeterlidir. Bu iş için durulanması gerekmeyen bir temizlik ürünü de tercih edilebilir.

Uzun süre kullanımdan sonra çok kirlenmiş olan perdeler için ise aşağıdaki yıkama şekli tavsiye edilir:

Dikey perdelerde, PVC veya kumaştan üretilmiş olan şeritler üst kısımlarındaki plastik lamel vasıtasıyla rayın içinde hareket eden mekanizmalara geçirilir. Plastik lamel hafifçe yukarıya doğru esnetilirse perdenin bandı mekanizmanın tırnağından kurtulur. Dikey perdeyi temizlemek için önce şeritleri bu şekilde yerlerinden çıkarmak gerekir. Bu sırada, farklı pencerelere ait olan şeritlerin birbirine karışmamasına dikkat edilmelidir.

Yerinden sökülen kirli bantlar üst üste koyularak gevşek bir şekilde rulo yapılır. Rulonun sıkı olmaması önemlidir, zira öyle olursa su ve temizlik ürünleri bütün şeritlerin her yerine temas etmez. Hazırlanan rulo dağılmasını önlemek için bir iple bağlanabilir. Rulolar daha sonra yeterli büyüklükte bir kabın içine koyulur. Üstlerini geçecek miktarda deterjanlı su yavaş yavaş ilave edilir. Rulolar bu şekilde 1 gün bekledikten sonra 10 – 15 dakika kadar da deterjansız suyun içinde bekletilerek durulanmaları sağlanır. Durulanan bantlar bir ipe asılarak kurutulduktan sonra her biri, doğru sırayla olmasına dikkat edilerek yerine asılır.

Dikey perdeleri temizlemek için yukarıdaki yöntem dışında yerinden çıkardığınız şeritleri düz bir zemine yayarak tek tek yıkamayı da tercih edebilirsiniz.

Dikey Perde Ölçüsü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikey perdelerin ölçülendirilmesi de, montajı da, kullanımı da oldukça kolaydır. Bu tip perdeleri kullanmayı düşünenlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta perdenin monte edileceği alanın müsait olup olmadığıdır. İşyerlerinde neredeyse tamamen PVC dikey perdeler kullanılır. Bu perdelerin 8.9 mm. genişliğindeki bantları kendi eksenleri çevresinde 180 derece dönerler. Bu yüzden dikey perde direkt duvara monte edilemez, duvarın konumuna uygun ölçülerde bir L ayak ile duvardan uzaklaştırılması gerekir.

Dikey perde alırken perdenin toplandığı zaman kapladığı yer de hesaba katılmalıdır. Bu mesafe genellikle, dikey bantların sayısına bağlı olarak 20 ila 30 cm. arasında değişir. Toplanan perdenin pencerenin cam veya kapı gibi hareketli yerlerine denk gelmemelidir. Perdenin tek kenarda mı, 2 tarafta mı, yoksa ortada mı toplanacağına karar verilirken bu durum dikkate alınmalıdır.