Katlamalı Perde

Katlamalı Perde

Standart perde kumaşlarından yapılan katlamalı perde çeşitleri şık ve havalı duruşları yüzünden özellikle kadınlar tarafından çok beğeniliyor. Birçok gelin adayı, yeni hayatlarına başlayacakları evde bu tür perdelerden olmasını istiyor. Perdenin yıkanması ve katlanması ilk başlarda biraz zahmetli gelse de kullanıcılar zaman içinde bu işleri pratik bir şekilde yapmayı öğreniyorlar.

Katlamalı Perde Nedir?

Düz renkli ya da desenli organze, keten, viskon, ipek, tafta veya başka kumaşlardan yapılabilen, yukarıya veya aşağıya doğru hareket ettirilebilen bir mekanizmalı perde sistemidir. Bu tip perdelerin etekleri dilimli olabilir ya da boncuklarla süslenebilir. Mekanizması tavana veya uzun montaj aparatlarının yardımıyla duvara monte edilebilir. Mekanlara modern bir hava veren katlamalı perdelerin konumu iple ya da plastik veya metal zincirle ayarlanabilir. Bütün mekanizmalı perdelerde olduğu gibi bu tarz perdeler de motorlu perde haline getirilebilir. Klasik perdeleri modern sistemlerle kaynaştıran katlamalı perdelerin kumaşları tür, renk ve desen itibariyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Kumaş katlarının içine geçirilen çubuklar aracılığıyla veya direkt olarak birbirinin üstüne katlanması ortaya hoş bir görünüm çıkmasına yol açar. Eviniz için modern ve şık bir perde düşünüyorsanız bu alternatifi mutlaka dikkate almalısınız.

Bu tür perdelerin mekanizması genellikle koteksli bir üst ray, perdenin enine uygun sayıda ipli veya kurdeleli makara, ara çubukları, etek laması ve zincirli kontrol sisteminden oluşur. İstenirse mekanda değişiklik yapmak için mekanizma sabit bırakılarak tüller yenilenebilir.

Katlama Perdelerin Kullanım Alanları

Evinizin her yerinde kullanabilirsiniz. Fakat camları yere kadar inen pencereler için uygun bir perde çeşidi değildir.

Katlamalı Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Perdenin temizlenme şekli kumaşının cinsine göre değişir. Evinizde bu tür perdelerden kullanmayı düşünüyorsanız perdeyi aldığınız yere kumaşın yıkanmaya müsait olup olmadığını kesinlikle sormalısınız. Bazı kumaş türlerini kuru temizlemecide temizletmek gerekir.

Perdenin çabuk kirlenmemesi için haftada bir veya birkaç kere elektrik süpürgesinin fırçalı başlığıyla dikkatli bir şekilde tozunu alabilirsiniz. Böylece üstünde toz birikmez ve perdeyi sıklıkla yıkamanız gerekmez. Bu, perdenin kullanım ömrünü de uzatır.

Katlamalı perdeyi yıkamak için önce mekanizmasından ayırmak gerekir. Perdenin altında bulunan bağcıklar ve üst ünitesi çözülmeli, daha sonra perde, geçirilmiş olduğu çubuklardan ve yan tarafındaki zincir ünitesinden ayrılmalıdır.

Yıkanabilir kumaşlardan dikilmiş olan perdeler çamaşır makinesinde, yanına başka bir çamaşır koyulmadan ve beyazlatıcı temizlik ürünleri kullanılmadan yıkanabilir. Kumaşın rengi beyaza yakın olsa bile, ağartıcının içindeki kimyasallar rengin soluklaşmasına yol açabilir. Suyun ısısı 30 derece olmalıdır. Tül kumaştan dikilmiş perdelerin bir çamaşır torbasının veya yastık kılıfının içine koyularak yıkanması gerekir.

Katlamalı tül perde çeşitlerini yıkadıktan sonra kurutmadan yerine asmanız ve o şekilde kurumaya bırakmanız tavsiye edilir. Bu sırada pencereler açık olursa daha iyi olur. Kumaş perdelerin kurutulması ise kullanma talimatlarına göre yapılmalıdır. Genel olarak önerilen yöntem perdeyi, nemini düşük ısıdaki ütüyle aldıktan sonra yerine asmaktır.

Katlamalı Perde Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Perdeler ve tüller için kullanılan hemen her türlü kumaştan yapılabilen perdenizi seçerken renk, desen ve tarz açısından kullanacağınız mekana uygun olduğundan emin olmalısınız. Perde kumaşının dokusu mekanın genel havasına uymalıdır. Seçiminizi yaparken duvarların ve mobilyaların rengini göz önünde bulundurmalısınız. Eşya ve mobilyalarınız desenliyse düz veya çok hafif desenli kumaşlar daha doğru bir seçim olur. Mekan küçükse ortaya gözü yoran, karmaşık bir görünüm çıkmaması için buna özellikle dikkat etmelisiniz.

Perde seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de pencerelerin tasarımıdır. Katlamalı perdelerin uygulanacağı yerlerde pencerenin üstüyle tavan arasındaki payın en az 30 – 35 cm. olması gerekir.

Katlamalı Perde Çeşitleri

Perdenin üstünde aralıklı olarak yerleştirilmiş çubuklar varsa kademeli katlamalı perde olarak adlandırılır. Kumaşların aralarda çubuklar olmaksızın direkt olarak üst üste yığıldığı modelleri ise doğal veya piliseli katlamalı perde olarak bilinir.

Evlerde Modern Ve Göze Hitap Eden Bir Görüntü İçin

Katlamalı perdelerin tercih edilmesindeki başlıca sebeplerden birinin şık duruşları olduğunu söylemeliyiz. Güzel bir ev dekorasyonu herkesin hoşuna gider ama kadınlar bu konuda daha titizdir. Her fırsatta evlerinin havasını ufak dokunuşlarla da olsa değiştirmek ister, dekorasyon dünyasındaki trendleri takip ederler. Katlamalı perdeler standart kumaşlardan dikildikleri için klasik, mekanizmalı sistemlerinin sağladığı özel duruşlarıyla da modern bir havaya sahiptirler.

Bu türden perdeler için kullanılan kumaşlar çeşit itibariyle zengindir, bu yüzden farklı mekanlara ve dekorasyon tarzlarına uygun alternatifler bulmak zor değildir. Kalın, dokulu kumaşlardan da, ince tülden de yapılabilirler. Perdenin fiyatını belirleyen ana etken mekanizmasıdır. Dikim genelde çok pahalıya mal olmaz ama çok ucuza da kaçmamalısınız, çünkü iyi dikilmeyen istediğiniz kadar güzel durmaz.