Tül Perde Nasıl Temizlenir?

Katlamalı Perde Temizliği Nasıl Yapılır?
30 Ağustos 2018
Plise Perde Nasıl Temizlenir?
30 Ağustos 2018

Tül Perde Nasıl Temizlenir?

Tül Perde Nasıl Temizlenir?

Tül, narin ve hassas bir kumaştır, bu kumaştan yapılmış olan ürünlerin temizliğinin de yumuşak ve özenli bir şekilde yapılması gerekir. Kirli hava, güneş ışınları, sigara dumanı ve kalorifer peteklerinden gelen ısı bu narin perdelerin kısa zamanda kirlenip sararmasına yol açar. Tül perde temizliği yıkanarak yapılır, fakat bu tip perdelerin yılda 4 – 5 kereden fazla yıkanmaması tavsiye edilir. Daha fazlası perdenin çabuk deforme olmasına ve kullanım süresinin kısalmasına yol açabilir.

Tül perdeleri yıkarken suyun ısısının 30 – 40 derece civarında olmasına dikkat etmelisiniz. Daha yüksek ısılar tülün çok kırışmasına ve kısa sürede yıpranmasına sebep olabilir. Narin yıkama veya varsa tül perde yıkama programını tercih etmelisiniz. Ayrıca düşük devirde sıktırmak veya sıkma işlemi sona ermeden makineden çıkarmak gerekir.

Yıkama işlemi bitince tüllerinizi hemen çıkarmalı ve zaman kaybetmeden yerlerine asmalısınız. Normalde tüllerin makineden çıkarıldığı gibi, nemli halde asılması tavsiye edilir. Doğru şekilde yıkanan, fazla sıkılmadan hemen yerine asılan tüller kırışmaz. Fakat bazı tülleri asmadan önce ılık ütüyle ütülemek gerekebilir. Ütü işini doğru ayarda, nazikçe, narin kumaşa zarar vermemeye dikkat ederek yapmalısınız.

Tül perde çok fazla kirlenmişse 1 gece önceden deterjanlı ılık suya bastırıp ertesi gün makinede yıkamak daha iyi sonuç verir. Kullanacağınız deterjanı da dikkatli seçmelisiniz, ağır kimyasallar barındıran deterjanlar tüllere zarar verebilir. Özellikle tüller için üretilmiş olan deterjanları tercih edebilirsiniz.

Kir veya isten dolayı sararmış tüller için tuzlu su yöntemini deneyebilirsiniz. Bunun için yıkamadan önce perdeleri içine biraz tuz atılmış suyla dolu bir leğenin içinde bir süre bekletmek gerekir.

Kumaşı çok narin olmayan tüllerin tozu elektrik süpürgesinin uygun bir yedek ucuyla dikkatli bir şekilde alınabilir.

Üstünde işleme olan tül perdeler makineye, işlemeli kısımları iç tarafta kalacak şekilde katlanarak koyulmalıdır.

Perdelerinizin kumaşı çok narinse makineye bir kılıfın içine koyarak atmanız daha iyi olur. Pahalı, değerli, kolay sökülebilen, pullu veya boncuklu tüller öylece makineye atılınca zarar görebilirler.

Tüllerdeki yağ lekelerini çıkarmak için çamaşır makinesinin deterjan bölmesine deterjanın yanı sıra 2 – 3 yemek kaşığı toz bulaşık deterjanı koymayı deneyebilirsiniz.

Tül perdeleri elde yıkamak için banyo küvetini kullanabilirsiniz. Bu durumda çamaşır makinesi için kullandığınızdan daha fazla deterjan kullanmanız tavsiye edilir. Küvetin üzerine bir çubuk koyup tülü enlemesine onun üstüne yatırırsanız kırışma riski azalır.

Bazı perde türlerinin profesyoneller tarafından temizlenmesi gerekir. Bu konuyu tüllerinizi aldığınız yere danışmalı veya kumaşın özelliklerini araştırarak nasıl temizlenmesi gerektiğini araştırmalısınız.

Tül perdeleri beyazlatmak isteyenlerin kullandığı çeşitli yöntemler vardır. Aşağıda bunlardan birkaç tanesini görebilirsiniz:

*Yıkama suyuna bir parça tozşeker veya karbonat eklemek

*Makinenin deterjan gözüne 1 çay bardağı deterjan ve 1 yemek kaşığı tozşeker, çamaşırların içine de bir bulaşık deterjanı koymak

*Perdeleri içine su doldurulmuş bir leğene almak, üstlerine yumurta kabukları koymak, bir pompa yardımıyla bir süre bu suya bastırdıktan sonra sudan çıkarıp makinede yıkamak.

Tül Perde hakkında detaylı bilgi için tıklayın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir